stomatologia zabrze
necie. Poza tym wielu pacjentów lubi obecnie korzystać z małych gabinetów dentystycznych. Chwalą sobie to, że mogą stale chodzić do jednego dentysty i zapisywać się na kolejne wizyty u dobrze znanych sobie pracowników przychodni. Wystarczy zadzwonić do przychodni lub skorzystać z internetowej obsługi żeby móc zapisać się na dogodny dla siebie termin. Jednak zaletą małych gabinetów jest również fakt, że dentysta dobrze znający swoich pacjentów zazwyczaj nie odmawia im przyjęcia w nagłych przypadkach.
necie. Poza tym wielu pacjentów lubi obecnie korzystać z małych gabinetów dentystycznych. Chwalą sobie to, że mogą stale chodzić do jednego dentysty i zapisywać się na kolejne wizyty u dobrze znanych sobie pracowników przychodni. Wystarczy zadzwonić do przychodni lub skorzystać z internetowej obsługi żeby móc zapisać się na dogodny dla siebie termin. Jednak zaletą małych gabinetów jest również fakt, że dentysta dobrze znający swoich pacjentów zazwyczaj nie odmawia im przyjęcia w nagłych przypadkach.
Troszcz się o swoje zęby
Nasze zęby są bardzo cenną rzeczą, więc należy o nie wyjątkowo dokładnie dbać. Nie chcielibyśmy w końcu zmagać się z ich bólem, koniecznością usunięcia lub naprawy czy też na przykład mało estetycznymi przebarwieniami. Z tego powodu potrzeba nam czegoś więcej niż standardowe mycie zębów czy ograniczenie spożywania słodyczy.
Próchnica - najczęstszy problem stomatologiczny
Próchnica zębów (łac. caries dentium) ? bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i następnie proteolizą substancji organicznych z powodu działania kwasów wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Głównymi bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój próchnicy są L. acidophilus oraz paciorkowce, a z nich najważniejsze to Streptococcus mutans. Inne próchnicotwórcze bakterie to: S. salivarius, S. mitis, S. sanguinis, S. faecalis. Bakterie te są zdolne do zainicjowania procesu próchnicowego, poprzez wytwarzanie kwasów w wyniku metabolizowania cukrów (głównie kwas mlekowy). Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5,5) sprzyja demineralizacji szkliwa.
Ponadto bakterie te uczestniczą w powstawaniu płytki nazębnej. Stanowi ona doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii pierwotnie tlenowych, a z czasem względnie beztlenowych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w